MPI (Message Passing Interface)

MPI Nedir ?

MPI (Message Passing Interface)  paralel programlama yapmak amacı ile kullanılan C dilini temel alan bir platform, C dili kütüphanesidir.

MPI paralel programlamaya giriş için öğretici ve temel olabilecek bir platformdur.

Paralel programlama genel olarak birden fazla bilgisayar üzerinde aynı programın dağıtık bir şekilde işlenip verinin alınmasına verilen isimdir. Paralel programlama yapmanın amacı tamamen zamandan kazanç sağlayarak işlerin hızlandırılmasını sağlamaktır fakat bunu yaparken ters oranlı olarak enerjide harcanacaktır. Yani zaman = 1 / enerji şeklinde ters bir orantı vardır.

Paralel programlama yapabilmek için hali hazırda şirketlerin kurduğu platformlar mevcuttur. Örneğin Amazon HPC, Google Cloud Platform, IBM HPC, Nimbix Supercomputer.

MPI ilk 1994 yılında ortaya çıkmıştır ve sanırım ilk paralel programcılar resimdeki arkadaşa benziyormuş 🙂

MPI Install

Buradan sisteminize uygun olan paketi indirdikten sonra devamındaki komutları işletebiliriz .

tar -xzf mpichx.x-x.tar.gz # dosyayı dizine çıkartıyoruz

./configure --disable-fortran # makefile ayarlarını yapıyoruz. Fortran dilini kullanmayacağımız için disable ettik.

make # make dosyasını çağırdık

make install # gerekli yüklemeleri yapmasını sağladık

# yükleme bittikten sonra test amaçlı derleme yapmak için MPICH'in içerisinde bulunan mpicc ile örnek bir *.c dosyamzı derleyebiliriz. Yada mpichversion komutu ile versiyonumuzu öğrenebiliriz.

 

MPI Fonksiyonları

Bir sonraki gönderide, basitten karmaşığa doğru MPI kütüphanesinin fonksiyonlarını, parametrelerini, kullanım şekillerini ve örneklerini unix tabanlı sistem üzerinde anlatmaya çalışacağım.

MPI fonksiyonlarının ve çalştırılabilir dosyaların dökümantasyonu ve tüm fonksiyonların listesi open-mpi üzerinde mevcuttur.

 

Kaynaklar